Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Jak działa połączenie cynku i jonoforów

virus-1812092_1280

W okresie zwiększonej zachorowalności (jesień/ zima/ wiosna) szczególnie ważne jest, by właściwie zadbać o odporność naszą i naszych najbliższych.

Jednym z najważniejszych sposobów na utrzymanie wysokiej odporności jest właściwie zbilansowana i bogata w różnorodne składniki dieta. Spośród dostarczanych do organizmu mikroelementów, to cynk odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Niestety, nasza dieta nie zawsze dostarcza nam odpowiednią ilość tak potrzebnych nam elementów, co negatywnie może wpłynąć na nasz organizm. Niedobór cynku może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego, a tym samym zwiększać ryzyko infekcji [1].  

Jak działa cynk?
Udowodniono, że suplementacja cynku może korzystnie wpłynąć na:
– zmniejszenie częstości infekcji,
– skrócenie okresu przeziębienia,
– złagodzenie objawów przeziębienia [2].

Suplement diety Zincas® Odporność to produkt zawierający innowacyjny kompleks cynku z naturalnymi jonoforami – galusanem epigallokatechiny (EGCG) zawartym w liściach zielonej herbaty oraz kwercetyną pozyskaną z perełkowca japońskiego. Są to jedne z najskuteczniejszych jonoforów cynku spośród polifenoli [5]. Jednocześnie wiązki te wykazują bardzo dobry profil bezpieczeństwa. Innowacyjne połączenie cynku z dwoma naturalnymi jonoforami pozwala na poprawę aktywności wewnątrzkomórkowej cynku, a tym samym na kompleksowe wzmocnienie naszej odporności.

Źródła:

[1] Gammoh NZ; Rink L. Zinc in infection and inflammation. Nutrients. 2017;9(6):624.
[2] Vakili R, Vahedian M, KHODAEI GH,  Mahmoudi M. Effects of zinc supplementation in occurrence and duration of common cold in school aged children during cold season: a double-blind placebo-controlled trial. Iranian Journal Of Pediatrics. 2009;19(4):376-380.
[5] Dabbagh-Bazarbachi H, Clergeaud G, Quesada IM, Ortiz M, O’Sullivan CK,  Fernández-Larrea JB. Zinc ionophore activity of quercetin and epigallocatechin-gallate: From Hepa 1-6 cells to a liposome model. Journal of agricultural and food chemistry. 2014;62(32):8085-8093.